Thursday, November 7, 2013

Nulljoonel - ülestähendusi Londonist

    Ühe tavalise Euroopa inimese jaoks võib London esmakordselt tunduda nagu põgenemine teise dimensiooni. Olles Londonis olnud juba teist päeva, veendusin, et mulle isegi meeldib inglise kultuur. Londoni linnas on väga palju mälestussamabaid ja muuseume, kõik pühendatud mingitele isikutele Inglismaa ajaloos. Muidugi on see põhjusega - Suurbritannia ajalugu ulatub 959. aastasse.
   Näiteks kuulus Trafalgari väljak, mis on nime saanud Trafalgari lahingu järgi, kus inglased võitsid Napoleoni. Väljaku kõrval asub National Gallery, tohutusuur 2300 maaliga kunstimuuseum. Kusjuures sissepääs muuseumisse on tasuta, sest kunstikollektsioon kuulub riigile. Kuulsate kunstnikute (van Gogh, Rembrandt, Leonardo jt) maalid sai ka ära nähtud.
Skulptuur Hahn/Cock on kuju erksinisest noorest kukest,
 kes on paigutatud Neljandale Platvormile,
mis kunagi seisis väljakul ainukesena tühjana,
Skulptori sõnul täistab see tugevust ja regeneratsiooni.


Tagaplaanil olev parempoolne ehitis on National Gallery

 Päeva kõrghetk saabus siis, kui me Greenwichi linnaossa jõudsime. Ma arvan, et enamus inimestele seostub sõnaga "greenwich" mingi joon, mis on keset Inglismaad. Täpsmalt on see nullmeridiaan, millest hakatakse lugema ajavööndeid. Seal asub ka Greenwich´i observatoorium.
Greenwichis ringi käies avastasime ka ühe koomilise sildi, mis ütles: "Maximum 4 dogs per walker".
Maksimaalselt neli koera jalutaja kohta.
Huvitav, kas tõesti on Londonis koerte nii palju, et on kehtestatud piirang jalutajatele? Koerte kultuurist veel nii palju, et kohtasime ainult väikeseid koeri (bolonka-saransed), suurtest koertest polnud haisugi, väljaarvatud ühel juhul, kui me kohtasime metroos kahte suurt karvast huskyt. Koeri lubatakse siin suurima südamerahuga kaubanduskeskustesse ja kohvikutesse.
  Loomulikult observatooriumisse sisse ei saanud, sest meie "normaalstete turistidena" kella ei vaata ja jõuame "igale poole" kas liiga vara või liiga hilja (okei, see vist oli natuke liialdus, aga eks edasistest postitustest saate teada, mille kohta see päriselt käib :D)


Ja joon läheb...


 To be continued...